2020-ban elindult az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Tisztítsuk meg az országot!” programja. A kezdeményezés az ország területén elhagyott vagy jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolása érdekében jött létre, melynek köszönhetően kerületünkben is sor kerül számos illegális lerakóhely megyszüntetésére.

Erről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, Dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt elnök-vezérigazgatója, Németh Zsolt, kerületünk országgyűlési képviselője, a parlament külügyi bizottságának elnöke, illetve Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere.

Schanda Tamás beszédében elmondta: „Együtt kell működnünk ahhoz, hogy közös célunkat megvalósítsuk. Éppen ezért arra kérünk mindenkit, hogy ha lát egy szennyezett részt valahol, akkor azt a Hulladékradar alkalmazás segítségével jelezze – így a kollégáink egyből tudomást szerezhetnek a problémáról.”

A MÁV közreműködőként vesz részt ebben a kampányban és az egész országban megkezdték a leginkább szennyezett területek megtisztítását.

„…A „Tisztítsuk meg az országot” programsorozat egy szemléletformáló kampány, mely a társadalom és az egyének nem megfelelő hulladékkezelésére hívja fel a figyelmet.” – hangsúlyozta Dr. Homolya Róbert.

Németh Zsolt tudatosságra szólított fel: „…egy ökológia katasztrófa felé halad a világ, nem fog ettől megmenteni bennünket sem a technológia fejlődés, sem politikai automatizmus, hanem egy új gondolkodásra van szükség, egyéni életmódváltásra…”.

„A XXII. kerület Önkormányzata kiemelten kezeli a környezetvédelem ügyét, a környezettudatos életmód kialakítását, ezért örömmel csatlakozik a kormány ezen törekvéséhez. Az elmúlt időszakban is számos intézményi, illetve civil kezdeményezést támogattunk, ami segíti a környezetvédelem ügyét, legyen szó akár elméleti iskolai vetélkedőkről, a szociális segítséget is nyújtó lakossági energiatakarékossági programról, vagy a használt sütőzsiradék szervezett módon történő gyűjtéséről.” – fejtette ki beszédében Karsay Ferenc.

Fotó: Horváth Tamás

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/tisztitsuk-meg-az-orszagot-tisztitsuk-meg-budafok-tetenyt