Aranyérmet nyert a legrangosabb pezsgőfesztiválon a Hungaria Rosé Extra Dry

Effervescents du Monde – a világ pezsgői/habzóborai. Tizennyolcadszor rendezte meg december derekán a Forum Oenologie (Borászfórum) nevű szervezet a szakma legrangosabb pezsgőfesztiválját, amelyen a földkerekség legpompásabb minőségű habzóborait rangsorolják. Ezen a versenyen nyert aranyérmet a közelmúltban a Hungaria Rosé Extra Dry.

A helyszín a Château des Ravatys, a Pasteur Intézet székhelye volt Beaujolais régió szívében, Saint-Lager városában. A verseny egyedülálló méretét és módszerét mutatja, hogy 19 ország 479 pezsgője vállalta a megméretést, és rohamozta meg 80 nemzetközi szakember ízlelőbimbóit.

A legjobb habzóborok tízes toplistájára végül is tizenkét pezsgő került fel, mert egy hármas holtverseny is becsúszott. A kiválasztottak közé tíz francia különlegesség mellett csak két külföldi fért be, egy olasz és egy magyar, utóbbi a Hungaria Rosé Extra Dry, a Törley pincészet egyik csúcsterméke, a bizonyítottan legfinomabb magyar pezsgő.

Az Effervescents du Monde versenyen a Hungaria Rosé Extra Dry mellett Budafok büszkeségének két másik terméke is díjat nyert. Az egyik a Törley Chardonnay Brut pezsgő, amely az eredeti champagne-i, tradicionális eljárással készül, száz százalék chardonnay, és az a legfőbb ismérve, hogy a palackba töltött bor legközelebb csak akkor hagyja el az üveget, amikor megisszák. Az egész életét ebben a palackban éli le, hároméves érlelés után kerül az asztalra. Ezért nem is olcsó.

Kísérőink, Balog Gabriella marketinges,  Kovács György ügyvezető igazgató, Koczuba Róbert pezsgőmester és Csomay András termékmenedzser hangsúlyozzák, hogy minden egyes palack pezsgő egyéniség, nincsen a palackok tartalma egalizálva. Ebben a kategóriában nincs két egyforma palack pezsgő.

Túránk során elhagyjuk a Francois pincét, és átérünk a Törleybe. Ezt az egész pincerendszert Törley József építtette, és a mai napig ezt használja a nevével fémjelzett cég. Aztán megérkezünk a díszágba, a legszebb járatba.

Ezekben a palacksorokban pihennek azok a pezsgők, amelyekből a Hungaria Rosé is készül. Nemcsak 2020-ban, hanem 2019-ben is aranyérmet nyert a Hungaria Rosé Extra Dry a Chateau de Ravatysban. Az, hogy egy olasz proseccóval együtt a mi produktumunk tudott csak bekerülni a franciák mellé a top 10-be, olyan, mint a sportban világbajnoki címet szerezni.

„Még a vártnál is nagyobb sms- és kommentáradat érkezett be, amikor kiderült, hogy aranyérmet nyertünk az Effervescents du Monde-on, és kiraktuk a hírt a Facebook-oldalunkra – idézi fel az ügyvezető. – Nagyon fontos hír ez a külpiacainknak is. Azelőtt valamivel több mint ötszázezer palackot adtunk el belföldön, míg tavalyelőtt elértük az egymilliót. Egyértelműen látszik, hogy a magyar fogyasztó elmozdult a minőség felé, már nem az ár a meghatározó szempont a vásárlásnál. És megfigyelhető még egy tendencia: elmozdultunk a száraz pezsgők irányába, továbbá rohamosan nő a kis kiszerelésű, kétdecis pezsgők értékesítése. És akárcsak borban, pezsgőben is egyre népszerűbb a rosé. 2002 környékén állítottuk elő az első rosénkat, akkor pattant ki az agyunkból, és azóta szép karriert futott be, amit az utóbbi két évben megkoronáztak a franciaországi aranyérmek. Valóban igaz a mondás: a rosé mindenre megoldás!”

(Ch. Gáll)

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/vilagvero-torley-pezsgo