A kormány elindította az előzetes regisztrációt a koronavírus elleni oltásra, amely önkéntes és ingyenes lesz.

A védőoltás lényege, hogy a szervezetben immunválaszt váltanak ki a kórokozó ellen, és ezzel kialakítják a védettséget. Az előzetes regisztráció alkalmával mérik fel a koronavírus elleni védőoltásra vonatkozó igényeket, amelyet a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet leadni azok számára, akik szeretnék majd beoltatni magukat. A regisztráció önmagában nem jár semmilyen kötelezettséggel.

A védőoltások beadása akkor indulhat el Magyarországon, ha meglesz a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina. Jelenleg a kormány minden lehetséges és ígéretes külföldi vakcina beszerzéséről tárgyal. Eddig 17,5  millió adag vakcinát kötöttek le különböző gyártóknál. Ezen felül, már vizsgálják az orosz vakcinát és dokumentációját, és  hamarosan az egyik kínai vakcina dokumentációja is megérkezik Magyarországra vizsgálatra.

Az oltások beadásának sorrendje nem a regisztrációtól függ majd, hanem az oltási tervtől. Elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók, a védekezésben résztvevők, a krónikus betegek.

A tömeges oltás várhatóan 2021-ben kezdődhet meg.

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/elindult-a-regisztracio-a-koronavirus-elleni-vedooltasra