Az országos főállatorvos legújabb határozata Magyarország teljes területén előírja a baromfik zártan tartását a vadon élő madarakkal való érintkezés lehetőségének, ezáltal a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázatának csökkentése érdekében.

Az országos főállatorvos 2020.december 1-i tájékoztatása szerint országszerte elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását, minden olyan állományban, ahol a kifutó felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval. Ebben az esetben az állatokat állattartó épületben kell tartani, az alábbiakkal összehangban:

Adott állattartó telepre kizárólag akkora állomány telepíthető be, hogy a tartás során mindvégig valamennyi állat szükség esetén bezárható legyen.

A kifutót megfelelő erősségű madárhálóval kell védeni.

A madárhálóval lefedett résznek, amelyre a baromfik kiengedhetők, legalább az állattartó épület alapterületével megegyező nagyságúnak kell lenni.

Fóliasátorban történő állattartás esetén biztosítani kell a sátor mindkét végének lezárhatóságát.

Amennyiben az állattartó a fenti előírásoknak nem, vagy nem megfelelően tesz eleget, úgy az illetékes hatóság bíróságot szab ki vagy egyéb intézkedést foganatosít.

Madárinfluenzával kapcsolatos hírek: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/orszagszerte-zartan-kell-tartani-a-baromfit