Kétszeres aranyérmes lett Szalay Petra a jiu jitsu országos bajnokságon

Nagy öröm érte a hatodik osztályos Szalay Petrát: kiváló sporteredményei és jó tanulmányi teljesítménye alapján elnyerte idén a Munkácsy Károly-díjat. A Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola tanulója a decemberben megrendezett jiu jitsu országos bajnokságon két kategóriában is (32 kg és 36 kg) aranyérmet szerzett, és a bécsi versenyen is első helyezettként állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

Szalay Petra Vanda a ZR. Team Budaörs versenyzője, edzője Szekeres Ákos, aki nagyon büszke sokszoros magyar bajnok tanítványára. A díjazott sportolót méltató kisfilmben az edző külön kiemelte Petra egy évvel ezelőtti bukaresti Világkupa-győzelmét, valamint eredményei mellett az edzés és a tanulás közötti jó összhangot.

A Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj nyertes pályázójával, Petrával beszélgetve kiderült, hogy nagy vágya a világbajnokságokon való részvétel és azokon a dobogós helyezések elérése. Ennek érdekében heti négy-öt alkalommal jár edzésre, és a tavaszi kihagyás után nyáron, valamint most, az őszi szünetben is edzőtáborban igyekszik egyre jobb sportolóvá válni.

– Nyáron megszereztem a narancssárga-fekete övet, amelyet az éves munka alapján lehet kiérdemelni. Sajnos a gyerekversenyek a járvány miatt elmaradnak, de legalább most már úgy edzünk, ahogy eddig – mesélte a fiatal sportoló, aki örül, hogy a digitális oktatás helyett iskolába járhat. Arra a kérdésre, hogy a karantén alatt mi hiányzott neki a legjobban, a testnevelésórát, a barátokkal való találkozást, a tanári magyarázatot és az elmaradt versenyeket említette, majd hozzátette: sajnálja, hogy idén elmaradt a Futafok, mert javítani szeretett volna a tavaly elért negyedik helyezésén.

– Amíg jó az idő, a barátnőmmel a játszótérre megyünk vagy fogócskázunk. Itthon rajzolok, vagy a kutyáinkkal játszom, legtöbbször akadálypályát építek nekik, hétvégén pedig kirándulunk. Az iskolában mindig és mindenhol kell hordani a maszkot, csak az udvaron és tesiórán nem, de már megszoktuk – avatott be mindennapjaiba Petra, akinek nemcsak a nővére, a két évvel ezelőtt ugyancsak Munkácsy Károly-díjjal kitüntetett Szabina jeleskedik a brazil jiu jitsu területén, de szülei is az ősi japán harcművészetből kialakult küzdősportot űzik.

(Tamás Angéla)

 

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/a-cel-a-vilagbajnoki-dobogo