A légszennyezettség az egyik legjelentősebb egészségügyi kockázati tényező. Az elmúlt évek országos adataiból kiderül, hogy a kisméretű szállópor kibocsátásához a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá, ezért fontos odafigyelnünk, mivel és hogyan fűtünk.

Tegyünk jó fát a tűzre!

Ha fával fűtünk, száraz tűzifát, fapelletet vagy fabrikettet használjunk, így akár 20-30%-kal is csökkenthetjük fűtési költségeinket.

A helyes tüzeléssel óvjuk gyermekeink és saját egészségünket, továbbá környezetünket is, ugyanis a háztartási hulladékokból mérgező, rákkeltő anyagok jutnak a levegőbe. Bizonyos háztartási hulladékok, például a fém tartalmú színes papírok a tüzelőberendezést is károsítják.

Mit ne égessünk?

A hulladékok elégetésére a háztartási tüzelőberendezések alkalmatlanok. A nem megfelelő körülmények között az égetés során keletkező légszennyező anyagok komolyan veszélyeztetik az emberi egészséget. Ezért Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése több mint 15 éve jogszabályilag tilos.

A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is:

úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.),

rétegelt lemez, bútorlap,

építési fahulladék,

színes, „fényes” papírhulladék,

petpalack, műanyag hulladék,

autógumi, használt ruha, rongy,

fáradt olaj, üzemanyag.

Ne tegyük kockára egészségünket!

A szállópor felületére mérgező anyagok tapadnak, amelyek a tüdőbe vagy a kisebb méretű részecskék a vérbe is bejutva káros, adott esetben visszafordíthatatlan egészségügyi hatásokat eredményeznek.

A felelősség az Öné is. Gondoljon egészségére és környezetére!

Forrás és további információ: www.futsokosankampany.hu