Karácsony Gergely főpolgármester több más polgármester mellett Karsay Ferencet is arra kérte, hogy amennyiben az általa vezetett kerületben egy már elnevezett utcát átneveznének, preferálják a női neveket.

főpolgármester levelében azt írja, hogy szerinte aránytalanul több terület van elnevezve férfiról, mint nőről.

A főváros területén több mint 8400 elnevezett közterület található. Az elnevezéseket megvizsgálva feltűnő, hogy aránytalanul több férfiról van közterület elnevezve, mint nőről. A Fővárosi Önkormányzat szándéka az, hogy ezen az aránytalanságon változtasson, és ebben az önkormányzati ciklusban legalább ugyanannyi – de inkább több – közterület kerüljön elnevezésre nőkről, mint férfiakról.”

Mint ismeretes a közterületek elnevezéséről a főváros dönt a kerületi önkormányzatok javaslatát mérlegelve, de nem feltétlenül elfogadva azt.

A közterületek átnevezésével kapcsolatban fontos tudni, hogy az átnevezésre kerülő utcában élőknek új lakcímkártyát kell csináltatni, az ottani székhellyel rendelkező vállalkozóknak módosítaniuk kell többek között a létesítő okiratot, azt bejelenteni a cégbíróságnak, módosítani kell az adatokat a számlavezető pénzintézetnél, kicserélni a bélyegzőt.

Mindezekre tekintettel, az önkormányzat a változtatási kérelmet csak abban az esetben terjeszti a Fővárosi Közgyűlés elé, amennyiben a javaslattevő az utcában lakók többségének támogatását megszerzi és ezt valamilyen formában hitelesen igazolja, pl.: aláírásgyűjtéssel.

Budafok-Tétény önkormányzata ezúton tolmácsolja a lakosság felé Karácsony Gergely felhívását, miszerint várják a javaslatokat, olyan női nevekre, amelyekről a későbbiek folyamán a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján közterületet nevezhetnek el.

Kérjük, hogy a már elnevezett utca/közterület átnevezésére tett javaslatuk mellett, a jelenlegi közterületelnevezést is tüntessék fel.

Javaslataikat 2021. 01. 15-ig az onkormanyzat@bp22.hu e-mail címre küldhetik.