Január 1-jétől lényegesen megváltoznak az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállás szabályai. Az alábbiakban a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.

A jótállás időtartama az eddigi kötelező 1 év helyett, 1, 2, 3 változik az eladási ár függvényében:

10 000 forintot elérő, de 100 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén egy év,

100 000 forintot meghaladó, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év,

250 000 forint eladási ár felett három év.

Újdonság, hogy ha a fogyasztó a fogyasztási cikket az átadástól számított hat hónapon túl helyezteti üzembe, akkor a jótállási határidő kezdő időpontja a fogyasztási cikk átadásának napja.

A fogyasztási cikk kijavítása esetén a jótállás időtartama meghosszabbodik a javításra átadás napjától kezdve azzal az idővel, amíg a vásárló a fogyasztási cikket a hiba miatt rendeltetésszerűen nem használhatta.

Szintén komoly változások lesznek a kicserélésre és javításra vonatkozóan: az eddigi jogszabály ugyanis úgy szólt, ezek esetében törekednie kell a forgalmazónak, hogy az 15 napon belül megtörténjen, de a folyamatnak nem volt vége. Előfordultak olyan esetek, hogy akár 3–5 hónapon keresztül is „törekedett” a vállalkozás, de hol ilyen, hol olyan alkatrészt kellett beszerezni, és csak hosszú idő után került vissza a fogyasztóhoz a termék. Az új szabályozás azonban már kimondja: nem lehet hónapokig elhúzni a javítást, 8 napon belül cserélni kell az első alkalommal meghibásodott terméket. Ha nem tudja cserélni a vállalkozás, akkor pedig vissza kell téríteni a bizonylaton szereplő vételárat.

Ugyancsak újdonság, hogy ha egy termék három javítást követően negyedszerre is meghibásodik, akkor 8 napon belül ki kell cserélni, vagyis akkor már nem lehet újfent javítani, illetve harmadik, ehhez kötődő változás, hogy ha 30 napig nem sikerül kijavítani a terméket, szintén ki kell cserélni.

A nyolcnapos kijavítási/kicserélési határidők, illetve a háromszori sikertelen kijavítást követő csere nem vonatkozik az elektromos kerékpárra, elektromos rollerre, quadra, motorkerékpárra, segédmotoros kerékpárra, személygépkocsira, lakóautóra, lakókocsira, utánfutós lakókocsira, utánfutóra, valamint motoros vízi járműre – hívta fel a figyelmet a FEOSZ.

A jótállás érvényesítését 2021-től nem kötik az eredeti csomagoláshoz, és e-jótállási jegyet is bevezetnek.

Bővül a kötelező jótállás alá eső termékek köre, így az alábbiakra is vonatkoznak 2021. január 1-jétől a kötelező jótállás szabályai 10.000 forintos eladási ár felett:

nyílászárók, különösen ablak, kül- és beltéri ajtó, garázsajtó;

árnyékolástechnikai eszközök, különösen kézi vagy motoros meghajtású redőny, reluxa, napellenző, szalagfüggöny;

kaputelefon, riasztóberendezés, kamerás megfigyelőrendszer;

garázskapu és egyéb kapu meghajtás, vezérlés;

zuhanykabin, kád, csaptelep;

napkollektor, napelemrendszerek;

játék hoverboard, játék elektromos roller, játék drón;

külön jogszabályban nyílt kategóriába sorolt drónok.

forrás: https://22.kerulet.ittlakunk.hu/uzlet-szolgaltatas/201109/dragabb-termekeknek-hosszabb-lesz-jotallasi-ideje-januartol