Pazar tornaterem épül a Budai Nagy Antal Gimnázium és a Kolonics iskola között

Jurás László önkormányzati képviselő, a Budafok-Tétény Általános Ipartestület elnöke annak idején a MAFC kosárlabdázója volt, s a sportághoz fűződő szeretete azóta is él. Ennek ékes bizonyítéka, hogy ő a motorja annak a projektnek, amelynek részeként – ha minden jól megy – 2023-ra felépül a Budai Nagy Antal Gimnázium és a Kolonics György Általános Iskola közötti területen egy modern kosárlabdacsarnok, kosárlabdázásra alkalmas tornaterem.

– 1986-ban tanúja voltam, amikor megérkezett a MAFC-ba az első két amerikai kosaras, aki hazánkban profiskodott – mondta Jurás László. – Sylvester Norris 213 centis volt, Bryan Pollard csak 195, de a büntetővonalról elrugaszkodva bezsákolta a labdát. Én, mint 17 éves ifista, együtt utaztam a nagy csapattal, közelről láttam ezeket a varázslókat. Na, ez már a régmúlt, most a máról kell beszélnünk.

Az akkori MAFC-os ifisták most a műegyetemi klub vezetői, a tulajdonos továbbra is Jurás úr barátja. Innen indult az egész történet. Tavaly ilyenkor az önkormányzati választás után hiába próbáltak a MAFC-osok csarnokot építeni, a XI. kerületi önkormányzat nem támogatta az elképzelést, úgy általában nem támogatja a sportot. Ekkor összeültek a MAFC-osok Jurással, és elpanaszolták a bánatukat. – Egy hirtelen jött ötlet hatására bementem Karsay Ferenc polgármester úrhoz, elmondtam, milyen jó lenne itt a kerületben egy tornaterem, tornacsarnok a kosárlabdázóknak – idézi fel Jurás László az egy évvel ezelőtt történeteket.

– Mintha tegnap lett volna, úgy emlékszem Karsay úr szavaira: „Laci, minden ajándékba kapott pénznek örülünk, ami a kerület fejlődését elősegíti” – és innen felgyorsultak az események. Gyorsan kiválasztottuk a helyszínt, így esett a választás a két iskola közötti területre, hiszen mindkét tanintézménynek szüksége volt egy ilyen létesítményre. A polgármesteri hivatal segített a papírok előállításában, mivel nagyon rövid idő állt rendelkezésre a pályázat beadásához. És így időben be tudtuk adni a pályázatunkat a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségéhez.

Tudni kell, hogy a csarnok taotámogatással készül, az önkormányzatnak csak 30 százalékot kell biztosítania, 70 százalékot a vállalkozóknak kell összeszedniük a társasági nyereségadóból, ami máskülönben a központi költségvetésbe menne. Elindult a folyamat, az MKOSZ elfogadta a pályázatunkat, elindulhatott a tervezés. E héten, csütörtökön mutatják be a terveket és a dokumentációt a képviselő-testületnek, Herczeg László vezető tervező végzi a prezentációt az MCXVI Építészműterem Kft. részéről.

Ezt követően kezdődött meg a bizonyos 70 százalék feltöltése. Az alábbi húsz cég dobta össze nyereségadójából a 60 millió forintot, ami a tervezéshez szükséges összeg 70 százaléka, az önkormányzat pedig 25 milliót adott: Wpa Packaging Kft., Lesaffre Magyarország Kft., Klingsport Kft., Okfon Zrt., Időkép Kft., Tel-Coord Kft., Ivanics Kft., Lapidárium Mérnöki Kft., Euro Trezor Kft., Innomontage Kft., Route Control Kft., Metal Ware Kft., Accuratus Betonszállító Kft., Buda-Dohány Bt., Sanotechnik Kft., Áronház Kft., Homeport-Videomechanik Kft., Java Kft., Tomos Kft., Diamant Kft.

Maga a kivitelezés hozzávetőleg 1,1 milliárd forintba kerül majd, és azt is taóból fedezik. Januárig kell elkészülni a tervekkel, előkészületekkel, hogy februárban beadhassák a pályázatot a kivitelezésre. Jövő nyáron jó lenne hozzákezdeni a munkálatokhoz, Jurásék 2023 szeptemberében szeretnék átadni rendeltetésének a tornatermet. Amelyet reggeltől délután négyig a két iskola diákjai használnának, utána pedig a kosárlabda veszi át a főszerepet. A Budafoki Kosárlabda Klub és a MAFC használhatja megosztva a termet.

Egy biztos: Budafok gazdagodni fog egy színvonalas sportlétesítménnyel.

(Ch. Gáll András)

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/kosarlabdacsarnok-budafokon