Az ifjú öttusázó sikeres kiruccanása az atlétika területére

Dobogós helyezésekben gazdag nyárutó jutott Gáll András kerületi futó- és öttusázó-reménységnek. A tizenhetedik életévét augusztus 12-én betöltő kerületi sportoló az ifjúsági atléták országos bajnokságán, illetve a szuperligában is könnyedén futott fel a dobogóra, azaz három éremmel a nyakában zárta a koronavírus miatt igencsak megrövidült versenyszezont.

Az elsősorban öttusázó, csak másodsorban atléta Andris „unalmában” fut, hiszen aki egyszerre öt sportágat űz, annak szabadideje alig van. Ám ha valaki annyira örökmozgó és maximalista, mint ő, akkor hamar felfigyelnek rá a „sima” futók is. Nem volt ez máshogy az ő esetében sem, az év elején a VEDAC-ba igazolt, hogy a veszprémi klub versenyzőjeként hivatalosan is megmérkőzhessen az atlétákkal.

Öttusázó létére hetente gyakran 100 kilométert is fut, így rendkívüli állóképessége kiemeli őt a rövidebb távokhoz szokott futók közül.

Augusztus 22–23. között a debreceni Ifjúsági Országos Bajnokságon zsebelt be két érmet a hosszabb távokon. 1500 méteren bronz-, 3000 méteren ezüstérmet szerzett. A rövidebb versenyszám harmadik helye meglepetésként érte, hiszen ez a táv volt az, ahol kevesebb esélyt látott a dobogós helyezésre. Páratlan hajrája azonban megsegítette, így a célegyenesben még 6. helyen álló Andris pillanatok alatt a harmadik helyre küzdötte fel magát. 4.04.28-as ideje új egyéni csúcs lett, ami még édesebbé tette az első versenynapot.
A vasárnapi háromezer méter ezüstérme kicsit elszontyolította, hiszen a korábbi fedett pályás bajnokságon ő nyerte meg a számot, ám az új győztes váratlan hajrája nemcsak Andrist, de még a közönséget is meglepte.

– Túl hamar kezdtem meg a hajrát. Az időm lehetett volna jobb is, 8:56.82 lett a végeredmény. A legjobb időeredményemmel győztem volna, de örülök a helyezésnek – mondta a sportoló.

A pihenésre szinte képtelen fiú augusztus 30-án a zugló Lantos Mihály Sportközpontban szerzett egy újabb ezüstérmet. Andris a 4. Atlétikai Ifjúsági Magyar Liga döntőjében állt rajthoz, ahol kizárólag a legjobbak, vagyis a versenyszámonként nyolc ranglistavezető atléta mérte össze tehetségét. Kedvenc távján, a 3000 méteren állt rajthoz, és végzett a dobogó második fokán.

– Az edzőm javaslatára taktikát váltottam, igyekeztem már a táv elején elmenni, vezető pozícióba kerülni. Új egyéni rekordot, 8:54.42 másodpercet futottam, de Pálvölgyi Levente, az Ikarus BSE futója ismét lehajrázott.

Eddig tartott az „atlétanyár”, most újra az öttusáé a főszerep, a héten le kell tennie Andrisnak a lovasvizsgát. Az is felér egy országos bajnoksággal…

(Gáll Anna)

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/harom-erem-masodallasban