Testünknek kellő mennyiségű energiára van szüksége az optimális működéshez, az izmoknak pedig fehérjére. Testünk azonban nem képes a bevitt fehérje adagot teljes egészében hasznosítani. Eredetétől függetlenül 1 gramm fehérje 4 kcal kalóriát ad nekünk – ami ugye az energia mértékegysége. 

A fehérjéket a szervezet aminosavakká bontja le. Ám nem képes minden típusú aminosavat önmaga előállítani – a többit táplálkozásunk során visszük be. Ezért fontos, hogy minél fehérjedúsabb étrendet tudjunk magunkénak, ha rendszeresen edzünk és izmot szeretnénk építeni. Mert ha nem tudjuk biztosítani az utánpótlást, akkor szervezetünk az izmokból fogja kinyerni a számára szükséges energiát – ergo: izmot veszítünk.

És hogy miből tudja szervezetünk a legnagyobb mértékben beépíteni a proteint? A tojásból. Bizony, a tojásfehérje 94%-át képes testünk hasznosítani. Magas értékkel bír még a csirke- és a marhahús is, a tejtermékek, és vannak növényi eredetű források is. Illetve, porok formájában is hozzájuthatunk – hála a táplálék kiegészítőknek.