Egy sérülés hetekre, hónapokra kiejthet az edzésből, rosszabb esetben pedig az egész hátralévő életedre kihathat. Ezért a prevenció az egyik legfontosabb edzési elv!

A következő néhány momentummal minimálisra csökkentheted a sérülések veszélyét! 

hatter1.jpg

Legyél tisztában saját kvalitásaiddal!
A gyenge pontjaidat fokozatosan vesd alá a terhelésnek.
 Ne erőltesd túl magad – aki sokat markol, az keveset fogNem attól lesz hatékony az edzés, hogy széthatjod magad. Ha túlterheled az izmokat nagyobb a sérülés veszélye, és a regenerálódás is több időt vesz majd igénybe – a rehabilitáció pedig még többet… Nem éri meg a kockázatot.

Bemelegítés, nyújtás
Nem lehet ajtóstól rontani a házba. A sérülések elkerülésének érdekében az izmokat- és ízületeket be kell melegíteni. Az edzés után pedig le kell nyújtani, hogy a gyakorlatok végzése közben megnyúlt izmok regenerációját megtámogassuk.

find-your-trainer.jpg

Idő és egyéb ráhatások
Teljesítményedet nagy mértékben meghatározza aktuális állapotod.
 Ha például napok óta nem aludtad ki magad rendesen, nem fogsz tudni úgy koncentrálni a gyakorlatokra, mint normál esetben – ezt kudarcélményként élheted meg, pedig csak a szervezeted van holtponton, nem pedig az út a célod felé!

Mikor néhány hétig kerülöd a termet, az izmok elkezdenek leépülni – viszont az izom nem felejt! Azonban fokozatosan kell elkezdened a terhelést, hiába nem a nulláról indulsz.

 

Hozzáértő segítség
Néhány óra egy személyi edzővel segít elsajátítani a gyakorlatok helyes, preventív kivitelezését.

Ha esetleg valami problémás testtájékod van (fájó hát, sajgó térd, stb.), akkor pedig kiváltképp érdemes személyi edzőre támaszkodni – hiszen olyan szakértelem van a birtokában, amivel a kényes részeket fájdalom nélkül is át lehet dolgoztatni!