Hogy a legtöbbet tudd kihozni az edzésből, nagy mértékben függ attól, hogy megfelelően válaszd meg az intenzitásodat.

Te be tudod lőni az arany középutat?


Mi is az az edzés intenzitás?
Az edzés terhelésének a mértéke.

Minél intenzívebb a gyakorlatok végzése, annál több oxigénre van szüksége a szervezetnek, és annál több kalóriát éget el.


Hogy válasszam meg az intenzitás mértékét?

Ha állóképesség fokozása és szálkás izomzat építése a cél, akkor egy közepes erősséget kell belőni, hogy tényleg produktív legyen egy edzés. Az alacsony intenzitású gyakorlatok inkább átmozgató jellegű tevékenységnek jók.

A túl nagy intenzitásnak pedig azért nincs értelme, mert nem ér el vele az ember nagyobb eredményt, viszont hamarabb elfárad – ráadásul, ha túl nagy erősséggel edzünk, akkor nagyobb a sérülés veszélye is.


Mi számít közepes intenzitásnak?

A légzésed felgyorsul, érzed az izommunkát, és elkezdesz verejtékezni
. Érzed, hogy valószínűleg tudnál még keményebben dolgozni, de akkor már túl hamar kifáradtál – így megint nem azt érnéd el az edzéssel, amit szeretnél.

De van egy egyszerűbb és biztosabb módja a meghatározásnak, ha pulzusmérő órát használsz. A közepes intenzitáshoz az egyéni maximális pulzusszám 70-80%-ában kell tartani az értéket.


Mi az a maximális pulzusszám?

220 – életkor = maximális pulzusszám

Amennyiben a fogyás a célunk az edzéssel, azt ne felejtsük el, hogy a  zsírégetés az aerob mozgás 35-40. percénél indul be – tehát érdemes legalább 1 órán át mozognunk, hogy legyen eredménye az edzésnek!