Mindenki gyors- és tetemes izomnövekedésről álmodik, aki belevág az edzésbe. Ám a dagadó, tónusos izmokat nem a gondolatátvitel építi, hanem te – és annál hamarabb fog megtérülni az edzésbe fektetett munkád, minél több időt áldozol ráHogy produktívabban edzhessünk, beszélgessünk kicsit a hipertrófiáról!

A hipertrófia lényegében izomkeresztmetszet növekedés – ami a véráram pumpáltsága és a fehérje szintézis nélkül nem volna lehetséges. Ahogy a súlyokkal terheljük edzés közben az izmainkat, hajszálrepedések keletkeznek rajtuk az erőkifejtéstől. Miközben sérülnek az izomrostok fontos tápanyagokat és aminosavat vesztenek. Ezért van szükség az edzések között pihenő napra, hogy ezek a sejtek újraépülhessenek – és így fejlődjenek.

Tehát fontos esőnapot tartani az edzésben, és mint fentebb már említettem, a fejlődés mértéke az edzéssel töltött órákkal is összefügg. Fel kell állítanod egy rendszert – egy edzéstervet, hiszen a folyamatos izomsejt növekedés a folytonosságon alapszik. S minthogy az izomnak szüksége van fehérjére, gondoskodnunk kell az aminosav optimális szintjének biztosításáról islévén, hogy az aminosav a fehérje építőköve!

Remek módszer a hipertrófia megtámogatására valamennyi felhúzásos gyakorlat, ugyanis a mozdulatsorban gyakorlatilag minden izmod részt vesz. Fokozhatod a hatékonyságot, ha a szettek közti pihenést redukálod minél inkább 1 perc alá. Így nem jut elég ideje az izomnak felocsudni, ezért az alsóbb rostokat is aktivizálja.

Jó edzést kívánunk!